Underernæring: Definisjon, årsaker, symptomer og behandling (2024)

Oversikt

Hva er underernæring?

Kroppen din trenger en rekke næringsstoffer, og i visse mengder for å opprettholde vevene og dens mange funksjoner.Underernæring finner sted når næringsstoffene den mottar ikke oppfyller disse behovene.Du kan bli underernært på grunn av en generell mangel på næringsstoffer, eller du har en overflod av noen typer næringsstoffer, men andre typer mangler.Selv mangelen på et enkelt vitamin eller mineral kan ha alvorlige konsekvenser for kroppens helse.På den annen side kan et overskudd av næringsstoffer også forårsake problemer.

Hva er de 4 typene underernæring?

Underernæring kan bety underernæring eller overfôring.Det kan også indikere en ubalanse av makronæringsstoffer (proteiner, karbohydrater, fett) eller mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Underernæring

Underernæring er det folk flest tenker på når de tenker på underernæring.Underernæring er mangel på næringsstoffer.Du kan bli underernært hvis du ikke spiser nok, eller hvis kroppen din har problemer med å absorbere nok næringsstoffer fra maten.Underernæring kan forårsake synlig avfall av fett og muskler, men det kan også være usynlig.Du kan være overvektig og underernært.

Makronæringsstoffer underernæring

Også kalt proteinenergi -underernæring, dette er mangel på makronæringsstoffer: proteiner, karbohydrater og fett.Makronæringsstoffer er de viktigste byggesteinene i kostholdet ditt, næringsstoffene som kroppen din stoler på for å produsere energi for å opprettholde seg selv.Uten dem - eller til og med en av det - vil kroppen din snart falle fra hverandre, bryte ned vev og eliminere ikke -essensielle funksjoner for å opprettholde sin lave energi.

Underernæring av mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er vitaminer og mineraler.Kroppen din trenger dette i mindre mengder, men for alle slags funksjoner.Mange mennesker har en liten mangel på visse vitaminer og mineraler på grunn av mangel på variasjon i kostholdet.Du merker kanskje ikke at du lider av en liten vitaminmangel, men jo mer underernæring av mikronæringsstoffer blir mer alvorlig, de samme og varige konsekvensene.

Overfeed

Verdens helseorganisasjon har nylig lagt overfôring til sin definisjon av underernæring for å gjenkjenne de skadelige helseeffektene som kan være forårsaket av overdreven forbruk av næringsstoffer.Tenk på effekten av overvekt ogOvervekt, som er sterkt assosiert med en liste over ikke-overførbare sykdommer (NCD-er).Det inkluderer også toksisiteten som kan være resultatet av overdose av spesifikke mikronæringsstoffer.

Overfôring av makronæringsstoffer

Når kroppen din har et overskudd av protein, karbohydrat og/eller fettkalorier å bruke, sparer det dem som fettceller i kroppen dinfettvev.Men hvis kroppen din ikke lenger har vev for lagring, må fettcellene i seg selv vokse.Forstørrede fettceller er assosiert med kronisk betennelse og med et stort antall metabolske lidelser som følger.Disse kan føre til NCD -er somDiabetes,Koronar hjertesykdomJeghjerteinfarkt.

Transport av mikronæringsstoffer

Du kan til og med ta en overdose vitamin- og mineraltilskudd.Mer forskning er nødvendig for å forklare hvordan dette skjer og hvor mye det er for mye av et visst vitamin eller mineral.Overfôring med mikronæringsstoffer er generelt ikke vanlig og oppstår ikke bare på grunn av mat.Men hvis du tar megadoser fra visse kosttilskudd, kan det ha giftige effekter.Det er lurt å først kontakte helsepersonell.

Hvem påvirker underernæring?

I bredeste forstand kan underernæring påvirke alle.Mangel på kunnskap om mat, mangel på tilgang til en rekke mat, stillesittende moderne livsstil og økonomiske ulemper er alle vanlige årsaker til underernæring.Enkelte befolkningsgrupper risikerer mer former for underernæring.

Befolkninger som er mer utsatt for underernæring inkluderer:

 • Dårlig og lav inntekt.Enten i et utviklet land som USA eller i utviklingsland med generelt færre ressurser, har fattige samfunn mindre tilgang til tilstrekkelig mat.
 • Låve.Barn har større ernæringsbehov enn voksne for å vokse og utvikle seg.Spesielt har vanskeligstilte barn risiko for underernæring og dens konsekvenser.
 • Kronisk syk.Mange kroniske sykdommer kan direkte påvirke appetitten og/eller absorpsjonen av kalorier.Noen øker kalorikravet.Å tilbringe tid på sykehuset er også en risikofaktor for underernæring.
 • Eldre.Når voksne blir eldre, kan kostholdet deres bli dårligere av forskjellige grunner, inkludert redusert mobilitet, absorpsjon i en institusjon, redusert appetitt og redusert absorpsjon av næringsstoffer.

Befolkninger som er mer utsatt for overfôring inkluderer:

 • Dårlig og lav inntekt.I utviklede land har fattige samfunn ofte lettere tilgang til hurtigmat, som inneholder mange kalorier har liten ernæringsverdi enn til næringsrik, fullmat.Dette kan føre til overfôring av makronæringsstoffer med underernæring av mikronæringsstoffer.
 • Sett -Up.Kontor, familieforpliktelser, helse og sosiale faktorer som sikrer at folk sitter hele dagen i stedet for å flytte og flytte, kan føre til betydelig vektøkning.

Hva skjer med kroppen under underernæring?

Underernæring av makronæringsstoffer (protein-energisuspensjon) kapper energikroppen din til å opprettholde seg selv.For å kompensere begynner det å bryte ned sitt eget vev og eliminere funksjonene.Dette starter med kroppsfettreservene og fortsetter deretter med muskler, hud, hår og negler.Personer med proteinenergi -underernæring er ofte synlig avmagret.Barn kan ha en vekst og utviklingsforsinkelse.

Et av de første systemene som begynner å lukke erimmunforsvar.Dette gjør underernærte mennesker veldig utsatt for sykdom og infeksjon og saktere for å komme seg.Sår trenger mer tid til å leges.Hjerteaktiviteten bremser også, noe som fører tilLav hjerteslag,lavt blodtrykkJeglav kroppstemperatur.Mennesker kan føle seg svake, svake og apatisk om livet.De kan miste appetitten og deler av appetittenFordøyelsessystemetHøyre atrofi.

Personer med underernæring på makronæringsstoffer har sannsynligvis også underernæring på mikronæringsstoffer.Hvis det ikke er noen kalorier generelt, påvirker det også vitamin- og mineralnivået.Noen av komplikasjonene ved alvorlig underernæring, for eksempelMarasmusJegKwashiorkor, å være et resultat av visse vitaminmangel.For eksempel,Vitamin A -Mangelkan forårsake synsproblemer, ogVitamin D -mangelKan forårsakemyke bein.

Noen mennesker bruker mye kalorier, men ikke nok vitaminer og mineraler.I disse tilfellene kan effekten av underernæring være mindre tydelige.Folk kan være overvektige ved å overfôre med makronæringsstoffer, men kan ha symptomer påAnemi- Svakhet, besvimelse og tretthet - på grunn av mangel på mineraler eller vitaminer.Personer med overfôring kan vise symptomer påMetabolsk syndrom, somInsulinresistensJeghøyt blodtrykk.

Symptomer og årsaker

Hva er tegn og symptomer på underernæring?

Underernæring kan se slik ut:

 • Lav kroppsvekt, fremtredende bein, utmattet fett og muskler.
 • Tynne armer og ben medødem (hevelse med f*cktighet)I magen og ansiktet.
 • Vekst og intellektuell utvikling hos barn.
 • Svakhet, besvimelse og tretthet.
 • Irritabilitet, apati eller uoppmerksomhet.
 • Tørr, onelastisk hud, hudutslett og lesjoner.
 • Sprøtt hår, hårtap og tap av hårpigment.
 • Hyppige og alvorlige infeksjoner.
 • Lav kroppstemperatur, ikke i stand til å bli varm.
 • Lav hjertefrekvens og blodtrykk.

Overfôring kan se slik ut:

 • Overvekt.
 • Høyt blodtrykk.
 • Insulinresistens.
 • Hjertesykdom.

Hva er årsakene til underernæring?

Underernæring er vanligvis forårsaket av å få for få næringsstoffer.Det kan også være forårsaket av visse medisinske lidelser slik at kroppen din ikke kan absorbere næringsstoffer.

Du kan ha problemer med å få nok næringsstoffer hvis du:

 • Begrensede økonomiske ressurser.
 • Begrenset tilgang til næringsrik mat.
 • Medisinske tilstander som gjør maten vanskelig, for eksempelkvalmeavProblemer.
 • Medisinske tilstander som avgir kalorier, for eksempel kroniskediaréavkreft.
 • Et ekstra behov for kalorier, for eksempel undersvangerskap,ammingEller ungdom.
 • Psykiske helseproblemer som fraråder maten, for eksempeldepresjonavDemens.
 • Spis lidelsersomAnoreksiJegBulimi.
 • MalabsorpsjonLidelser somBukspyttkjertelinsuffisiensavinflammatorisk tarmsykdom.
 • En tilstand som krever lang tidIntravenøs mat.
 • Et veldig begrenset kosthold eller et lite attraktivt kosthold valgt av noen andre.

Overfôring skjer fordi du får mer næringsstoffer enn du trenger.Du kan gjøre dette hvis du:

 • Få næringsrike matalternativer.
 • En stillesittende livsstil.
 • En tilstand som bremser nedmetabolisme, somhypotyreose.
 • IhormonUbalanse som forstyrrer sult- og fylde -signalene.
 • Kroniskspenner.
 • Spenneravdepresjon.
 • Fikling med syndrom.
 • Kronisk overdreven bruk av kosttilskudd.

Diagnose og tester

Hvordan bestemmes underernæring?

Fysisk observasjon og en historie med kosthold og helsetilstand er ofte tilstrekkelig til å diagnostisere underernæring i proteinenergi eller overfôring.Helsepersonell kan måle dinBMIEller måle armomkretsen til et barn for å forstå størrelsen på problemet.Hvis mulig tar de en blodprøve for å teste for spesifikke ubalanser i mikronæringsstoffene.Underernæring av mikronæringsstoffer går ofte sammen med underernæring av makronæringsstoffer, og det kan også ledsages av overfôring av makronæringsstoffer.En blodprøve vil også diagnostisere det sjeldne tilfellet med overfôring med mikronæringsstoffer hvis du har disse symptomene.

Håndtering og behandling

Hvordan behandles underernæring?

Underernæring er bekjempet med kosttilskudd.Dette kan bety individuelle mikronæringsstoffer, eller det kan bety at du må supplere med en skreddersydd matformel med høy kalori som er designet for å gjenopprette alt kroppen din går glipp av.Alvorlig underernæring kan kreve uker med refeding for å rette opp.Men fôring kan være farlig, spesielt de første dagene.Kroppen din endres på mange måter å tilpasse seg underernæring.Refeeding ber om å gå tilbake til sin gamle måte å jobbe på, og noen ganger er den endringen mer enn det kan takle.Det er best å begynne å refôre under nøye medisinsk tilsyn med komplikasjonene avRefeeding Syndrome, som kan være seriøst og til og med livstruende.

Overfôring behandles generelt med vekttap, endringer i mat og livsstil.Ved å miste ekstra vekt, kan du redusere risikoen for å utvikle sekundære lidelser, for eksempelDiabetesOg hjertesykdom.Behandling for vekttap kan bestå av kostholds- og bevegelsesplaner, medisiner eller medisinske prosedyrer.Du må kanskje også behandle en underliggende tilstand, for eksempelskjoldbruskkjertel forstyrrelse, eller enSinnslidelse.Vekttap kan være raskt, eller det kan være langt og gradvis, avhengig av banen du tar.Men etter at du har gått ned i vekt, er det endringene i livsstilen din som sikrer at du holder deg av.Dette kan forholde seg til langvarig støttesystemer som rådgivning,Atferdsterapi, støttegrupper og utdanning i mat.

Forebygging

Hvordan forhindrer du underernæring?

Underernæring er et verdensomspennende problem.I både den utviklede verden og utviklingsverdenen er fattigdom og mangel på forståelse av mat de viktigste årsakene.Vi kan bidra til å få underernæringssykdom under kontroll med bedre verdensomspennende utdanning og støtte til vanskeligstilte, inkludert tilgang til rent vann, næringsrik full mat og medisiner.Barn og eldre som kanskje ikke er i stand til å stå opp for seg selv, har en spesiell risiko og kan trenge mer oppmerksomhet for kostholdet og helsetilstanden.

Den beste måten å forhindre underernæring er å følge et balansert kosthold med en rekke næringsrik, uprosesserte matvarer.Hvis du har nok av alle næringsstoffene som kroppen din trenger, vil du mindre raskt spise for mye for å imøtekomme disse behovene.Noen mangel på mikronæringsstoffer forekommer ofte, selv med et ganske standard kosthold.En blodprøve er en måte å finne ut om du kan dra nytte av kosttilskudd med mikronæringsstoffer.Din omsorgsleverandør kan hjelpe deg med å bestemme riktig dose.

Prospekt / prognose

Hva er prognosen for personer med underernæring?

Underernæring kan behandles, men noen effekter kan vedvare.Konsekvensene av alvorlig underernæring, for eksempel blindhet på grunn av vitamin A-mangel, myke bein på grunn av vitamin D-mangel og vekstansvarer på grunn av protein-energi erstatning hos barn kan ikke være reversible, ikke engang etter rehabilitering.Sekundære effekter av langsiktig overfôring, som insulinresistens og halspulsårssykdom, kan fortsette selv etter vekttap.Imidlertid, med tidligere inngrep og god ettervern, kan folk komme seg helt.

Leve med

Når skal jeg konsultere min omsorgsleverandør om underernæring?

Kontakt helsepersonellet hvis:

 • Du har nylig utilsiktet mistet mer enn ti kilo eller kommet.
 • Du har symptomer på anemi, som svakhet, besvimelse, apati og tretthet.
 • Du tror du har en spiseforstyrrelse.
 • Du mistenker overgrep mot barn eller eldre eller forsømmelse i samfunnet ditt.

En merknad fra Cleveland Clinic

De fleste ser på underernæring som underernæring - mangel på totale kalorier eller visse næringsstoffer som kroppen trenger.Underernæring er et aspekt av underernæring, men overfôring kan også være skadelig for helsen din.Ernæringsfysiologer definerer nå underernæring som et misforhold mellom næringsstoffene du trenger og næringsstoffene du får.I henhold til denne definisjonen er underernæring ganske vanlig.Det gir også et viktig bidrag til sykdom, funksjonshemming og død over hele verden.Underernæring må bekjempes på mange fronter, inkludert utdanning, infrastruktur og politiske tiltak.Hjemme kan du bidra til å forhindre underernæring ved å følge et balansert kosthold.

Underernæring: Definisjon, årsaker, symptomer og behandling (2024)

FAQs

Underernæring: Definisjon, årsaker, symptomer og behandling? ›

Underernæring er en tilstand som oppstår når kroppens behov for energi og/eller næringsstoffer over tid ikke tilfredsstilles gjennom inntak av mat og drikke. Protein- og fettreservene i kroppen avtar, og dette resulterer i vekttap, muskelsvinn og mangel på vitaminer og mineraler.

Hvilke symptomer er typiske for underernæring? ›

Man får redusert kroppsvekt og nedsatt muskelstyrke. Man blir mer utsatt for infeksjoner (blant annet forkjølelser og lungebetennelse). Kroppen bruker lengre tid på å lege sår, og man blir mer slapp og sliten. Underernærte mennesker er mer utsatt for å bli nedstemte.

Hva er den vanligste årsaken til underernæring? ›

Sykdom er den vanligste årsaken til underernæring, men manglende kunnskap, oppmerksomhet og interesse om ernæringsstatus, mat- og næringsinntak og behov er en medvirkende årsak til at underernæring får utvikle seg over tid. Det er et gap mellom myndighetenes anbefalinger og utøvet praksis i helse- og omsorgstjenesten.

Hva menes med underernæring? ›

Underernæring er definert som en ernæringssituasjon der mangel på energi, protein og/eller andre næringsstoffer forårsaker en målbar ugunstig effekt på kroppssammensetning, funksjon, og kliniske utfall.

Hvilke sykdommer kan under og feilernæring føre til? ›

Underernæring kan blant annet øke risikoen for depresjon, forverre fysisk og mental funksjon, gi redusert livskvalitet, nedsatt infeksjonsmotstand og økt dødelighet.

Hva skjer i kroppen ved underernæring? ›

Protein- og fettreservene i kroppen avtar, og dette resulterer i vekttap, muskelsvinn og mangel på vitaminer og mineraler. Underernæring fører til økt risiko for sykdom, komplikasjoner til sykdom og dødelighet.

Hva er konsekvenser av underernæring? ›

Underernærte pasienter har økt sykdomsbyrde og forkortet levetid (6, 8, 16-21). Underernæring gir også økt risiko for komplikasjoner (22, 23), forverret fysisk og kognitiv funksjon (8) og redusert helserelatert livskvalitet (8, 22, 24). I tillegg har underernærte pasienter dårligere toleranse for behandling.

Hvordan unngå underernæring? ›

9 gode kostråd for underernærte og småspiste.
 1. Spis mange små måltider. ...
 2. Velg energi- og næringstett mat. ...
 3. Spis proteinrik mat. ...
 4. Unngå lettprodukter. ...
 5. Spis energirike mellommåltider. ...
 6. Drikk nok og velg energirik drikke for ekstra energi. ...
 7. Velg næringsdrikk og/eller kosttilskudd ved behov. ...
 8. Unngå lang nattfaste.

Hva slags sykdommer kan man få av dårlig kosthold? ›

Usunt kosthold øker risiko for disse NCD sykdommene:
 • hjerte- og karsykdom som hjerneslag og hjerteinfarkt, åreforkalkning, høyt kolesterol, høyt blodtrykk.
 • flere typer kreft, spesielt tykktarmskreft og noen kjønnsspesifikk kreft.
 • diabetes type to, prediabetes, høyt blodsukker, metabolsk syndrom.

Hvordan måles underernæring? ›

. Det finnes ingen allment akseptert definisjon på underernæring. Ernæringsstatus kan måles med kroppsvekt, kroppsmasseindeks, tricepshudfold og armmuskelomkrets og ved bruk av funksjonstester som håndmuskelkraft og enkelte laboratorietester.

Hva burde man spise når man er underernært? ›

De generelle kostrådene bør ligge til grunn for alle:
 • Spis minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag.
 • Spis grove kornprodukter daglig.
 • Spis fisk til middag to til tre dager i uka.
 • Velg magre meieriprodukter.
 • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter.
 • Begrens inntaket av salt og sukker.
Jul 29, 2014

Er jeg underernært? ›

Et ufrivillig vekttap på mer enn 10 % i løpet av 3-6 mnd, kan tyde på moderat underernæring, mens et ufrivillig vekttap på 15 % i løpet av et halvt år eller mer enn 5 % på en mnd, tyder på alvorlig underernæring.

Hvordan kan sykepleier forebygge underernæring? ›

MNA, KMI, rutinemessig vektkontroll, kostintervju og kostregistrering er nyttige verktøy i det forebyggende arbeidet og kan bidra til å forebygge, men det er en forutsetning at sykepleiere har kunnskap om ernæring, noe som viser seg å være mangelfullt.

Hvordan vite om man er underernært? ›

En underernæring kan oppstå gradvis, og blir ikke alltid oppdaget. Et tydelig tegn på underernæring er en lav vekt og BMI, men et ufrivillig vekttap kan også tyde på underernæring selv om vekten fremdeles er normal, eller til og med høy.

Kan kosthold påvirke psykisk helse? ›

Nyere forskning viser dessuten at et næringsrikt kosthold kan bidra til å forebygge angst og depresjon, og til og med bedre symptomer på depresjon. Mulige forklaringer på dette, er blant annet at maten vi spiser påvirker bakteriene i tarmen. Tarmen og hjernen “snakker” nemlig sammen!

Hvorfor blir eldre underernært? ›

Årsaken til at eldre er utsatt er kompleks. Underernæring kan skyldes sykdom, dårlig appetitt, depresjon, bivirkninger til legemiddel, glemsel, dårlig tannstatus, økonomi og vanskeligheter med å tilberede maten.

Hva skjer hvis du har et dårlig kosthold? ›

Kostholdet har innvirkning på risikoen for en rekke sykdommer og helseproblemer. Ikke minst gjelder dette overvekt, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes, som er nært knyttet til et for høyt inntak – og ugunstig sammensetning av de energigivende næringsstoffene fett og karbohydrater.

Hva er underernæring hos eldre? ›

Underernæring oppstår når det over tid mangler tilførsel av de næringsstoffer som trengs for å opprettholde vanlig drift. Om kroppen ikke får dette, begynner den å tære på sine egne ressurser for å klare å opprettholde normalt nivå. Til slu*tt vil alle reserver være brukt opp, og det det blir full kollaps.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5549

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.